Werken met twee rechterhanden

Werken met twee rechterhanden
woensdag 04 maart 2020

‘Ik denk dat ik tandtechnicus wil worden...’ Ik herinner me dat ik op de middelbare school in Oisterwijk zat en een beroepskeuzetest moest afleggen. Welke kant ik wilde opgaan? Iets technisch. Maar ook een creatief beroep, het liefst in een industriële omgeving.

Niet lang na die test zag ik op een zaterdagochtend op televisie een programma waarin een man in een witte jas tanden aan het maken was. En toen wist ik het: dat is iets voor mij. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en mezelf uitgenodigd bij een tandtechnicus om een kijkje te gaan nemen. En ik was meteen overtuigd. Dit is mijn vak!

Mijn eigen praktijk
Ik ben Petra van der Schee en werk in 2020 veertig jaar als tandtechnicus. Tijdens mijn studie aan het Instituut Vakopleiding Tandtechniek in Utrecht - dat is nu de Dutch HealthTec Academy - heb ik tien jaar in een laboratorium en een tandartsenpraktijk in Tilburg gewerkt. Die praktijk had een eigen laboratorium en hier was ik een van de eerste zelfstandig werkende vrouwelijke tandtechnici in Nederland.

In 1990 heb ik VDS Tandtechniek opgericht. Mijn eigen praktijk! Ik begon in de bijkeuken, maar verhuisde al snel naar een eigen pand in Tilburg. Na enkele omzwervingen keerde ik terug in Oisterwijk. Daar werd in 2007 aan de Moergestelseweg ‘Oisterwijk Kliniek’ geopend, een modern bedrijfsverzamelgebouw met veel medische specialisaties onder één dak, ook tandheelkunde. Hier versterken we elkaar, hier leren en inspireren we.

Op deze plek voel ik me met mijn team helemaal thuis. Hier geven we elke dag ons prachtige ambacht vorm en hier innoveren we. Als tandtechnicus werk je met twee rechterhanden en word je blij van minutieus werken op één vierkante meter. Maar sta je ook open voor nieuwe ontwikkelingen.

Alle technieken in huis
Bij VDS Tandtechniek omarmen we innovatie. Digitalisering en ICT zijn niet meer weg te denken. Sterker nog, ik vind dat we een voorsprong moeten hebben en alle nieuwe technieken in huis moeten halen. Ik word blij van elke uitvinding en spring een gat in de lucht als we weer een digitale toepassing aan ons pakket hebben toegevoegd.

Ik zeg vaak dat de digitale tandtechnicus de architect is voor alle tandartsen. Hier maken we een mooi, authentiek en passend product waarmee de tandarts vlot aan de slag kan. Daarbij is de tandarts de regisseur en treden wij op als sparringpartner. En zitten we bij gecompliceerde casussen met alle medische disciplines aan tafel om voor de cliënt een zo goed mogelijk eindresultaat te bereiken.

Ik denk vaak terug aan die zaterdagochtend voor de televisie, veertig jaar geleden. Ik geniet nog elke dag van de keuze die ik toen heb gemaakt. ‘Ik denk dat ik tandtechnicus wil worden...’ 

Schrijver: P. van der Schee, eigenaresse