Digitale afdruk

Digitale afdruk
dinsdag 26 mei 2020

Een digitale afdruk wordt door de tandarts gemaakt met een intra-orale scanner, de mondscanner. De mondscanner heeft het formaat van een grote electrische tandenborstel en maakt 3D opnames van het gebit en de mond.

Dit is veel comfortabeler dan het maken van een afdruk met afdrukmateriaal. Na het prepareren (= beslijpen) van de tand wordt de scan gemaakt, deze kan direct op het scherm worden beoordeeld en bij eventuele onduidelijkheden, helemaal of deels overnieuw gedaan worden. Zonder dat de afdruk eerst op het laboratorium uitgegeoten wordt en daarna pas beoordeeld kan worden.

Het is ook hygiƫnischer en sneller omdat een scan zo naar het laboratoriuim gestuurd is zonder tussenkomst van een koerier. Daarnaast is het opslaan van data makkelijker dan de opslag van gipsmodellen.
Dus geen verlies van tijd, directe communicatie en geen afvalproducten.

Doordat de data bewaard kan blijven, biedt het een precieze en gedetailleerde mogelijkheid om slijtage op termijn in kaart te brengen.